2013. dec. 6.

Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek -írta: Virág



Árnyvadászok figyelem! Cassandra Clare egy újabb remekművét hoztam nektek így Mikulás alkalmából!

Amit tudni kell az írónőről, az az, hogy szinte az összes (ha nem tényleg minden) könyve összefügg. Na most ez a sorozat sem lóg ki a sorból. A Pokoli szerkezetek a Végzet ereklyéinek előzménye. A TMI (The Mortal Instruments) szereplőinek az ük-ük-ük akárkijük szerepel az TID-ben (The Infernal Devices).



Így hát van szerencsénk megismerni Clary, Alec és Izzy őseit, de még találkozhatunk Jace akárhányadik ükapjával is -persze még fiatalon- aki, megjegyzem: Igen, ugyanolyan szexis; nem,nem szőke,hanem fekete; igen, ugyanolyan beképzelt; és igen, ugyanúgy "fél" a kacsáktól....Tiszta Jace másolat...
Szóval visszatérve az eredeti témára, itt is találkozhatunk Magnussal (aki ekkor Camille-al jár még) és fény derül egy igen érdekes (és szívszorító) titokra Zakariás testvérrel kapcsolatban is...
Igen, ez most azoknak szólt, akik már kiolvasták a TMI-t.

Szóval a történet: 1878-ban járunk. Tessa Gray elvesztette a szüleit, és a nagynénjénél élt csakogy ő meghalt. Levelet kap a bátyjától, hogy költözzön Londonba, hozzá, és küld két nőt, hogy elkísérjék őt hosszú útján. Csakogy Angliába érve Mrs.Black és Mrs.Dark nem Nate-hez viszik, hanem bezárják egy szobába, és valami Tessa számára ismeretlen dolgot próbálnak vele megcsináltatni, hogy megfeleljen a titokzatos Magiszternek, ha pedig nem teszi azt amit akarnak, megfenyegetik, hogy a bátyja bánja majd a dolgokat. Így hát a lány teszi, amit kérnek tőle, még ha ez neki egy kínszenvedés is.
Egy idő után - elég hoszú idő után - nem bírja tovább, és meg akar szökni. Amikor este lépteket hall a folyosóról, az ajtó mögé lopózik, és amint az kinyílik, a belépő fején kettétöri az épp keze ügyébe kerülő vázát-csakogy aki benyitott az sem az egyik idős asszony, sem a Magiszter- egy fiú az, aki bosszankodva törli le a vért a hajáról...
Hát így ismerkedik össze Tessa és Will, aki megszökteti a lányt két másik fiú, Jem és Thomas segítségével. Mivel nincs hová mennie, az árnyvadászok befogadják a londoni Intézetbe, ahol különös dolgok merülnek fel Tessa képeségeivel, a bátyjával, a Magiszerrel és az Árnyvadászokat fenyegető veszéllyel kapcsolatban. Mindeközben Tessa rájön, hogy minden megváltozott körülötte- eddig nem volt senkije. Most van egy szerető "családja", az Intézet lakói, Jem és Will, akik a legjobb barátai lettek, sőt talán Will még több is... Ezen kívül már nem tudja, hogy ki van mellette, és ki ellene, és már azt sem tudja, ő kicsoda valójában, és hogy Nathaniel, akit eddig mindennél jobban szeretett, most miért változott meg ilyen hirtelen.

Összefoglalva: Charlotte vezeti az Intézetet.
                           Henry mindig mindent rosszkor mond ki, és használhatatlan kütyüket talál fel.
                           Jessie igyekszik mindenből kimaradni.
                           Will mindenkivel bunkó.
                           Jem igyekszik nem venni tudomást egy igencsak fontos dologról.
                           Tessa pedig próbál segíteni, miközben egyre jobban kiismeri magát az Árnyvadászok  világában.
                           És csak hogy ki ne hagyjam a sorból, Magnus hozza a tőle már megszokott "hát ez nem normális" stílust.

Ezenkívül mindenki folyamatosan próbálja megfejteni a mindent beburkoló rejtélyt, igyekeznek nem kimutatni a Jem iránti aggódásukat és sajnálatukat - amivel persze a fiú amúgy sem menne túl sokra...Nem, neki egyedül a kőszívű, flegma, és hihetetlenül tuskó Will segíthet, aki valahogy egyedül parabataiával viselkedik úgy, mint egy rendes ember - érzésekkel...Ennek természetesen meg van az oka, ahogy William általános viselkedésének is, de mivel nem akarok spoilerezni, ezért nem írom le, ha kíváncsi vagy rá, olvasd el a sorozatot! =) (És ha már kiürültek a könnycsatornáid annyira, hogy látod a billentyűket, akkor írj vissza, hogy hogy tetszett :)
Igazából ugyanaz igaz a sorozatra, mint a Végzet ereklyéire: ez egy fantasztikus sorozat nem várt fordulatokkal, nem várt szerelmekkel, fanyar humorral, szerethető szereplőkkel, a keserves múlt felfedezésével, világok harcával és testvérek - vagy még inkább barátok "küzdelmével"... Ja, és persze Willel és Jemmel <3
Természetesen mivel ez a két sorozat igazából olyan, mintha egy lenne, ezért ez is a kedvenceink közé tartozik. Ez kijár minden egyes Cassandra Clare könyvnek.

A sorozat kötetei: Az angyal, A herceg, A hercegnő

(Megjegyzem minden egyes ember, aki most kezdi el olvasni ezt, nagyon szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis a Hercegnő most jelent meg és mi Majával (Eszti nem olvasta) olyan kínokon mentünk keresztül, hogy néha már csak egymás vállán zokogtunk...mondjuk ugyanez van a Mennyei tűz városával is (TMI), ott a különbség csupán annyi, hogy Eszti is mindig vevő egy kis önsajnálatra )

Borító: 5/5
Cselekmény: 5/5*
Szereplők: 5/5***

Fordítás: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése