2013. dec. 27.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala - írta: Eszti és Virág

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.
Eszti:

Sokáig kerültük egymást a könyvvel, de ahogy a könyv és a film is egyre népszerűbb lett, annál inkább el akartam olvasni, amire végre sor is került.

A fülszöveg el is mondja a lényeget. A történet a jövőben játszódik, ahol a nyomorúságban élő Katniss húgát, Primet, akinek a neve csak egyszer szerepel kisorsolják, de nővére önként jelentkezik helyette. Mivel egy lányt és egy fiút sorsolnak ki a másik kiválasztott nem más, mint Peeta Mellark. Alig marad idejük búcsúzkodni szeretteiktől, máris felkényszerítik őket, egy hiper-szuper-luxus vonatra, ahonnan a Kapitóliumba szállítják őket. Így is elég rossz a helyzetük, a részeg mentorukkal sem lettek kisegítve. A Kapitóliumban  esznek, isznak, edzenek és találkoznak a többi kiválasztottal. Nem sokáig élvezhetik a luxust, menni kell az arénába, ahol 24 gyerek halomra gyilkolja egymást, végül egy kerül ki közülük győztesként.

 Nagyon szeretem a disztópikus könyveket, ezért nem is volt kérdés, hogy az Éhezők viadala tetszeni fog. Az írónő a szenvedésre, szegénységre, nyomorra alapozta ezt a világot, ahol a zsarnok kapitóliumiak irányítják a szegényebb körzetek lakóit.
A YA könyvek minden fontos eleme megvolt: volt benne elég akció, a kötelező szerelmi háromszög, szerethető karakterek. Szerettem, hogy nem volt unalmas, pedig jó sok leíró rész volt a könyvben, mégis letehetetlen. Az írásmóddal már kevésbé voltam kibékülve. Nem tudom, hogy az eredeti könyvben is így volt, vagy a magyar fordító hibája, de nem igazán kedveltem Katniss szókincsét, olyanok miatt, mint például  „nem olyan para”, „tökölünk” meg hasonlók. 
Ami viszont nagyon tetszett, hogy a könyv a főszereplő, Katniss szemszögéből van leírva, mert így szerintem sokkal jobban visszaadja a hangulatot, és megismerjük főhősünk gondolatait és érzelmeit és így sokkal jobban lehet vele azonosulni és könnyebb beleélni magunkat a történetbe.

Katnissről annyit, hogy nemigazán kedveltem. Konkrétan fogalmam sincs miért, talán a stílusa, vagy a viselkedése nem tetszik. Peeta..valamiért ő sem fogott meg. Valahogy olyan... túl töketlen. Katniss nélkül
semmire se ment volna az arénában.
Már a kenyeres résznél is rá lehetett jönni, hogy szerelmes Katnissbe és olyan egyértelmű volt, hogy amit az interjúban mondott nem kamu. Csak Katniss volt olyan vaksi, hogy nem vette észre, mit érez igazából iránta Peeta. De azért megsajnáltam a végén Peetát, mert azért elég rosszul eshetett neki, hogy Katniss csak megjátszotta magát, hogy a bőrét mentse. Persze, attól még, hogy a főszereplőkkel nem sikerült szimpatizálnom, sok mindenkit megkedveltem, főleg Gale-t,a részeg  Haymitch-et és Cinnát. Meg talán Rutát is.

Amit még imádtam, hogy a könyv elejétől a végéig érezni lehetett a feszültséget, az aratásnapkor is, aztán az aránéban.

Borító: ritka esetek egyike, hogy a fimes és az eredeti borító is nagyon tetszik
Kedvenc szereplő: Gale, Haymitch, Cinna
Kedvenc jelenet: Katniss és Peeta a barlangban

10/9
Csak néhány apróság miatt nem adom meg a max pontot, de mindenkinek nagyon ajánlom!

A sorozat további kötetei: Futótűz, A kiválasztott
 ***
Virág:

Na, úgy éreztem, hogy muszáj egy-két dolgot nekem is elmondanom, mert nem mindenben értünk egyet
Esztivel.
Szóval, én az egész könyvet imádtam, az összes szereplővel együtt. Nagyon szerettem Katnisst, tetszett a gondolkodásmódja és hogy nem tűrte szó nélkül az igazságtalanságokat amik vele történtek. Hogy amikor bekerült az arénába akkor nem hisztizett, hanem tényleg megtett minden tőle telhetőt, hogy kijusson onnan.
Én Peetát is sokkal jobban kedvelem, mint Gale-t. Őszintén szólva nem nagyon tudom, miért, de az a lényeg hogy a könyvben ő sokkal szimpatikusabb ( ha a film alapján kéne dönteni, akkor lehet, hogy Gale lenne, de
most a könyvről van szó). Hogy még a szereplőknél maradjak egy kicsit: Igen, Cinna nálam is a kedvencek közé tartozik, de egyértelműen Haymitchen röhögtem a legtöbbet. Az az ember néha annyira részeg, hogy az már fáj...Aztán ott van Effie...őt inkább a Futótűzben, annak is a filmes változatában kedveltem meg. Na, de ki ne felejtsem Finnicket! Bár őt nem egyből az első részben ismerjük meg -sajnos- de azért könyv és film alapján is rajt van a toplistámon-méghozzá nem is a végén..

A történet maga nagyon tetszik: az, hogy a jövőben játszódik, nagyon ötletes, nem sok ilyen könyvvel lehet találkozni (én legalábbis még nem sok ilyet láttam).
Igazából nem nagyon akarok most arról beszélni, hogy mi tetszik a cselekményben, mert azzal lelőném az összes izgalmas részt, úgyhogy legyen elég annyi, hogy jó és kész.:)

Az egyetlen dolog ami nem tetszett a sorozatban, az a 3. könyv vége. Igazából az Éhezők viadala és a Futótűz a Kiválasztotthoz képest semmi. Ott is vannak problémák, de azért előbb-utóbb csak-csak
megoldódnak (már amelyik). De a Kiválsztottban csak jönnek és jönnek a gondok, a bajok, a szomorúság és Katniss gyötrelme, mégsem oldódik meg szinte semmi és az egész egyre nyomasztóbb lesz, majd a végén kap egy függővéget, amitől majdnem felrobban az olvasó...Ha nem lenne ennyire jó akkor soha többé nem olvasnék Suzanne Collinstól, de hiába, nincs mit tenni, túl jól ír ehhez...

Kedvenc szereplők: Katniss, Peeta, Gale, Haymitch, Finnick, Effie, Cinna...igazából majdnem mindenkit szeretek :)

Íme néhány idézet, amitől reméljük kedvet kaptok a sorozatoz:

"Mindenki emlékezni fog ránk. Az emberek megjegyzik az arcomat, és a nevemet. Katniss. A lány, aki lángra lobbant."
"Annyi kedvesség szorult beléd, mint egy széttaposott meztelen csigába."
"– Különben is, hol van Haymitch? Nem kellene itt lennie, hogy megvédjen bennünket ezektől az őrült ötletektől? – kérdezi Peeta. – Ennyi alkohollal a vérében talán jobb is, hogy nincs nyílt láng közelében – jegyzem meg."
"Átvillan az agyamon, hogy Cinna végtelen nyugalma csak álca, és azért viselkedik ilyen normálisan, mert komplett őrült."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése